Nieuws

bestel hier het boek
‘HOFLEVERANCIERS’

Volvo Buitenweg verkrijgt predicaat Hofleverancier

Volvo Buitenweg
Hoofd-vestiging in Baarn
www.buitenweg.nl

Volvo Buitenweg heeft op vrijdag 25 september het predicaat Hofleverancier ontvangen. Koning Willem-Alexander kent het predicaat toe vanwege het 125-jarig jubileum en de vooraanstaande plaats die de Volvo-dealer inneemt in de regio.

Daarmee heeft Buitenweg het recht tot het voeren van het Koninklijk Wapen met de toevoeging bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier. Het predicaat werd officieel uitgereikt door Arthur van Dijk, Commissaris van de Koning van provincie Noord-Holland, in aanwezigheid van burgemeesters Pieter Broertjes (Hilversum), Han ter Heegde (Gooise Meren) en Mark Röell (Baarn).

Aan de toekenning ging een lange procedure vooraf. Niet alleen de aantoonbare geschiedenis van een bedrijf is van belang, ook de financiële positie en de onberispelijke staat van zowel de onderneming als bestuurders. Daarnaast wordt door verschillende instanties ook gekeken naar de omgang met medewerkers en klanten. Burgemeesters, politie, de Kamer van Koophandel, arbeidsinspectie en verschillende ministeries hebben aan het onderzoek meegewerkt.

Het is ons gelukt de klap van de coronacrisis op te vangen, maar daardoor realiseren wij ons ook dat een efficiënte basis essentieel is voor een gezonde toekomst.

De festiviteiten rondom het jubileum van Buitenweg konden vanwege Covid-19 niet op de officiële verjaardag op 24 april plaatsvinden. Ook nu is de uitreiking van het predicaat vanwege de geldende maatregelen niet groots gevierd. ‘Het is spijtig dat we de feestelijkheden moesten verplaatsen. We zijn van plan om onze verjaardag uitgebreid te vieren met muziek en diverse activiteiten op de laatste dag van ons jubileumjaar, 23 april 2021,’ licht algemeen directeur Willem Jan van der Burg toe. De trots is niet minder groot bij het team van bijna zestig medewerkers. Alhoewel een groot feest is uitgesteld, trakteerde de Volvo-dealer op feestelijke voordeelacties.

Royale historie

‘De toekenning van het predicaat is als een kroon op onze lange historie en ambities,’ aldus Willem Jan. Op 24 april 1895 richtten Jan en Stephanus Buitenweg een rijtuigenfabriek op in De Bilt. De twee broers bouwden al snel naam op met kwalitatief hoogwaardige rijtuigen. Begin twintigste eeuw bouwt het bedrijf carrosserieën voor gemotoriseerde voertuigen, die op dat moment snel in opkomst raken. Na de oorlog gaat Buitenweg de eerste modellen van het Zweedse merk Volvo gaat verkopen en onderhouden. Met de overname van een Volvo-dealer in Hilversum maakt Buitenweg de eerste stappen in het Gooi. Later worden de Parkgarage in Baarn en Wilhelminagarage in Naarden bij de familie gevoegd. 

Er wordt in het jubileumjaar niet alleen teruggekeken op een rijke historie. Buitenweg kijkt ook bewust vooruit naar de eerste jaren van 125 jaar toekomst. De branche is de laatste jaren sterk in ontwikkeling, met de opkomst van nieuwe aandrijflijnen en de verschuiving van het oriëntatie- en aankoopproces naar online. Willem Jan: ‘Deze ontwikkelingen zijn door het coronavirus alleen maar versneld. Het is ons dit jaar gelukt de klap van de coronacrisis op te vangen, maar daardoor realiseren wij ons ook eens te meer dat een efficiënte en solide basis essentieel is voor een gezonde toekomst.’

De burgemeester en de eigenaren van Buitenweg Volvo

Arthur van Dijk (rechts), Commissaris van de Koning van provincie Noord-Holland, met de trotse gerechtigden Willem Jan en Tineke van der Burg.

 

Om die reden is besloten om de vestiging in Baarn per 14 november 2020 te sluiten. ‘Een lastig besluit, maar met onze vestigingen in Hilversum en Naarden staan we sterker voor de toekomst. Daarnaast kunnen wij in Baarn niet de verbeteringen doorvoeren die nodig zijn om te blijven voldoen aan verwachtingen van zowel onze klanten als de importeur, bijvoorbeeld op het gebied van serviceniveau en uitstraling,’ legt Willem Jan uit. Het team in Baarn verhuist naar de andere twee vestigingen. ‘Zo kunnen wij met dezelfde gezichten nog betere service bieden in Hilversum en Naarden.’

Op weg naar een duurzame toekomst

In de afgelopen jaren is flink geïnvesteerd in de showrooms en werkplaatsen van Buitenweg in Hilversum en Naarden. In 2018 werd De Tinfabriek in Naarden geopend met, naast Volvo Buitenweg, Meettin als bewoner. Meettin verhuurt ruimtes om te vergaderen en zakelijke bijeenkomsten te organiseren. Daarnaast worden kantoren en gratis flexwerkplekken aangeboden. Willem Jan: Hiermee hebben wij een nieuw en toekomstbestendig businessmodel geïntroduceerd. Met het BREEAM-keurmerk is De Tinfabriek een écht duurzame vergaderlocatie, uniek in Nederland.

Volgens Willem Jan heeft het toekennen van het predicaat ook een boodschap voor de toekomst. ‘Hoe eervol het het predicaat ook is, het betekent niet dat wij op onze lauweren kunnen rusten.’ Dat Buitenweg zich binnenkort Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier mag noemen markeert ook de toekomst, licht Willem Jan toe. ‘Het daagt ons juist extra uit om de juiste beslissingen te blijven nemen op weg naar een gezonde, innovatieve en duurzame toekomst. We willen ons continu blijven optimaliseren om ook de volgende 125 jaar te kunnen realiseren.’

Contact