de Verhalen

bestel hier het boek
‘HOFLEVERANCIERS’

Van rijtuig naar nieuwe mobiliteit

Met vestigingen in Hilversum en Naarden en zestig werknemers is Volvodealer Buitenweg Groep B.V. – geleid door Willem Jan en Tineke van der Burg – een bedrijf dat niet meer uit de regio weg te denken is.  

Deels komt dit door de klanten zelf, die meestal terugkomen, en anders hun kinderen wel. Volvorijders zijn degelijke mensen, nuchter. Buitenweg biedt deze mensen wat ze zoeken, namelijk vakbekwaamheid, eerlijkheid, gastvrijheid en een proactieve insteek. Degelijk zoekt degelijk dus.

Geschiedenis

David Buitenweg richtte samen met enkele compagnons een rijtuigenfabriek op in 1837 – in 1886 verkocht men zelfs een rijtuig aan Willem III – maar na zijn overlijden in 1894 bleven zijn aandelen in het bedrijf. Zijn zoons Jan en Stephanus starten daarom in 1895 in De Bilt hun eigen Carrosserie en Rijtuigenfabriek Gebr. Buitenweg. Beiden overlijden vroeg en het bedrijf komt in handen van Josina Johanna, de weduwe van Jan. Zij weet het bedrijf uit te bouwen, onder meer door de uitgifte van aandelen. In 1920 verwerft ze het dealerschap van Hudson en Essex, twee Amerikaanse automerken.

Er wordt  niet alleen teruggekeken naar een rijke historie. Buitenweg kijkt ook bewust vooruit naar de eerste jaren van 125 jaar toekomst. 

Tijdens crisis en de Bezetting blijft het bedrijf draaien, zij het met moeite. Zo ongeveer rond het debuut van de Volvo PV544 – de katterug – in 1959 wordt Buitenweg officieel Volvodealer. Er komt een nieuw pand in De Bilt (1962).

Jaren erop

In de jaren erna volgen verschillende uitbreidingen door overnames en nieuwbouw, de N.V. wordt een B.V. en DAF komt erbij. De een na laatste overname is in 1994, van de oudste Volvodealer in Nederland, de Parkgarage in Baarn. Deze onderhield onder meer Volvo’s van het Koninklijk Huis, zoals de Amazon van prinses Beatrix en de 440 van prinses Juliana. In dezelfde periode neemt Buitenweg ook Volvodealer Wilhelminagarage in Naarden over.

Vanaf 2003 is Buitenweg in handen van de familie Van der Burg. Net als in alle andere familiebedrijven vindt men winstmaximalisatie niet het hoogste doel. Het besef dat er zestig gezinnen afhankelijk zijn van dit bedrijf is belangrijker.

 

Detailfoto van de naam Volvo op de auto
Hand met oliespuit
Steeksleutels en moersleutels aan het wandrek in de werkplaats. Eigenlijk geen goed teken.
hand die de dop van het remvloeistofreservoir af schroeft
Het Volvo embleem op de grille van de auto

In de laatste veertig jaar heeft Volvo alle ongevallen in de dertig kilometer rond de fabriek geanalyseerd om daaruit te leren en de kwaliteit te verbeteren. 

Volvo is misschien wel de veiligste auto ter wereld en dat is het resultaat van decennialang onderzoek. Dat heeft geleid tot een auto die bestaat uit kreukelstaal die de klap kan opvangen en een stalen veiligheidskooi rond de passagierscabine die niet kapot kan. Sympathiek detail: de meetgegevens van Volvo zijn ook voor andere autofabrikanten in te zien.

In 2010 komt Volvo weer met een wereldprimeur. Het voetgangerdetectiesysteem van de S60. De Pedestrian Detection voorkomt aanrijdingen als de bestuurder niet op tijd reageert.

Nieuwe en duurzame concepten

Niet alleen de modellen van Volvo gaan naar hybride en elektrisch. Met gebouwen kun je ook veel doen. Buitenweg Naarden verhuist in 2018 naar De Tinfabriek. Na een ingrijpende verbouwing is dit een van de meest duurzame gebouwen in Nederland. De energie komt deels van zonnepanelen en een warmtepomp, de wanden zijn geïsoleerd en alles is dubbel glas. De Tinfabriek is dan ook bekroond met het prestigieuze en internationaal erkende keurmerk BREEAM-NL In-Use Excellent.

De Meettin biedt – verspreid door de fabriek heen – allerlei ruimtes om te werken, te vergaderen of zakelijke bijeenkomsten te organiseren. In de Meettin Koffiebar kunnen bezoekers flexwerken of genieten van een gezonde lunch. Grotere evenementen zijn ook mogelijk in een adembenemende ambiance die zelfs een eigen De Tinfabriek Courant uitgeeft in een oplage van 120.000 exemplaren. Het is het werk van Valentijn van der Burg, de volgende generatie. Toch rust er geen druk op zijn schouders. Het gaat namelijk om een beslissing of je ergens dag en nacht mee bezig wilt zijn. 

Volvo Buitenweg groep

Oscar Romerolaan 1
1216 TJ Hilversum
buitenweg.nl

Contact