de Verhalen

bestel hier het boek
‘HOFLEVERANCIERS’

Ouderwetse veerkracht in veevoeder

Je kunt het ouderwets noemen, maar er is natuurlijk helemaal niets mis met integriteit en degelijkheid. Het zijn eigenschappen die van generatie op generatie Treurniet – van Treurniet Mengvoeders B.V. – worden doorgegeven, net als ondernemerszin

Man vul een zak met graanvoer

Afgepaste hoeveelheden voor de particuliere markt en hobbyisten.

In 1867 kocht Arie Treurniet de stoom-, grut-, pel- en koornmolen “De Nijverheid” in Berkel en Rodenrijs. Vier jaar later besloot hij ook een windmolen te laten bouwen die bij de juiste wind 10 mud graan per uur kon malen.

In 1912 ging het bedrijf over op zoon Nico. Men leverde aanvankelijk voornamelijk producten voor menselijke consumptie. Treurniet was onder meer jarenlang dealer van het Rotterdamse graanbedrijf Meneba; zakken van 50 kg bloem naar bakkerijzolders sjouwen in de wijde omtrek van Berkel. Maar het duurde niet lang of veevoeder kwam op de eerste plaats.

Veerkracht

Bij een grote brand in 1931 gingen een deel van de meelfabriek en de maalderij in vlammen op. Nog datzelfde jaar was Treurniet weer in bedrijf in zijn nieuwe maalderij, die er nog altijd staat. Rond die tijd kwamen zijn neven Arie en Gerard in dienst. Zij loodsten het bedrijf door de Bezetting en legden de grondslag voor de mechanisatie en automatisering van het bedrijf.

Treurniet heeft altijd meebewogen met de tijd. Bonen en meel, aardappelen stomen voor de varkenshouderij, veevoer voor melkvee, varkens en kippen. Maar door de verstedelijking van de regio Berkel en Rodenrijs zijn die verdwenen en moest de vierde generatie – Gerards zoon Nico die in 1970 instapte – het bedrijf omvormen van een productiebedrijf naar een handelsbedrijf.

Bij Treurniet hadden ze al vroeg oog voor de kwaliteit van het milieu. 

De productie werd onlangs uitbesteed naar Haastrecht, de silo’s werden buiten bedrijf gesteld. Ze staan nu leeg. Nico boorde een nieuwe core business aan, naast de bestaande lijn: paarden, waaronder ook renpaarden, die speciaal voer nodig hebben. De bulkproducten van Treurniet gaan vandaag de dag rechtstreeks naar de manege, terwijl de zakproductie zich nog altijd aan de Rodenrijseweg bevindt. Kinderboerderijen vormen ook een belangrijke afnemer. Maar er is altijd meer mogelijk. 

Kwaliteit en milieu

Veevoeder is op zich al duurzaam. Heel veel grondstoffen die niet meer geschikt zijn voor menselijke consumptie, daar kunnen beesten nog wel iets mee, zeker als je er de nodige vitaminen en mineralen aan toevoegt. Het is de circulaire economie waar beleidsmakers van dromen. Duurzaam slaat ook op het gehele proces.

zakken veevoeder
Bascule weegschaal
Kraanhendels
Afbeelding vorkheftruk
Andere zakken veevoeder Treurniet

Op dit moment bereidt men tests voor met een uitvinding van Nico die dit energiezuiniger zal maken. Bij Treurniet hadden ze dus al vroeg oog voor de kwaliteit van het milieu. Het was bijvoorbeeld een van de allereerste bedrijven met een bedrijfsmilieuzorgsysteem. Het veevoer van Treurniet voldoet aan de allerhoogste kwaliteitseisen en wordt gecontroleerd vanaf de aanplant tot en met het vervoer.

De toekomst

Treurniet Mengvoeders B.V. ligt nu midden in de bebouwing. Dat is niet meer van deze tijd. Binnen afzienbare tijd hoopt het bedrijf dan ook een nieuwe locatie te vinden voor het familiebedrijf, dan in handen van Steven, de vijfde generatie.

Het is zijn ambitie om het bedrijf uit te bouwen, onder meer door diversificatie richting huisdieren. De maalderij blijft gelukkig bewaard. Hierin komen starterswoningen, naast een aanzienlijk aantal appartementen.

 

vader en zoon Treurniet

 

Sinds 1867 – een periode waarin twee wereldoorlogen en een verwoestende brand hun uiterste best hebben gedaan het familiebedrijf op de knieën te krijgen – is dat het zoveelste bewijs van de veerkracht van de firma Treurniet, die een gelukkige combinatie vormt met de degelijkheid. Hier legt men voor de klant nog standaard die zak veevoer in de achterbak.

Treurniet mengvoeders

Rodenrijseweg 7 – 9
2651 BM Berkel en Rodenrijs
treurniet-mengvoeders.nl

Contact