de Verhalen

bestel hier het boek
‘HOFLEVERANCIERS’

Jacob Hooy Rik en Arne Oldenboom

Als wij het niet hebben bestaat het niet

Er is vermoedelijk geen superlatief groot genoeg om het aanbod van ‘wellness provider’ Jacob Hooy in Limmen (de groothandel) en Amsterdam (de winkel) te omschrijven.

Medewerkster weegt een ons kruiden in een papieren tuitzakje

En het begint allemaal met een niet echt welgestelde man in de 18eeuw, genaamd Jacob Hooy, die introuwt in een vermogende familie van specerijen- en kruidenhandelaren en zo vermoedelijk de kans krijgt om in 1743 zelf als handelaar aan de slag te gaan op de Amsterdamse Nieuwmarkt, de tijd dat de pakhuizen vol lagen met kruiden en specerijen uit de Oost, die je straten verder nog kon ruiken. Enkele jaren later kan Jacob al een winkel kopen op de Kloveniersburgwal. De winkel is nog altijd het vlaggenschip van de firma Jacob Hooy, groot geworden in letterlijk alles wat goed is voor ons lichaam.

Al acht generaties lang

In 1846 gaat het bedrijf over in handen van de familie Oldenboom. De winkel op de Kloveniersburgwal wordt tegenwoordig gehuurd. Op dit moment zwaaien Arne en Rik – ondertussen de achtste generatie Oldenboom – de scepter en ondergaat de gehele productlijn een ingrijpende restyling. Geen sinecure met 4000+ producten. Waar Arne gewoon is begonnen in het magazijn en later vertegenwoordiger was voor het rayon Noord-Nederland, kwam Rik uit de makelaardij. Het is een gelukkige combinatie.

Je kunt bij ons per half pond bestellen. Wegen doen we met de hand, want daar kan geen machine tegen op. 

De broers wisselen elkaar door de week af en geven elkaar de ruimte. Een familiegeschiedenis van acht generaties vergt hier te veel plek, maar men vertelt nog altijd met enige trots dat grootvader Piet Oldenboom tijdens de Bezetting als een van de weinige bedrijven nog chemicaliën mocht verhandelen. Blijkbaar gaf hij ook wel eens iets clandestien weg en het verzet was er blij mee, want ze blies er een compleet stadsarchief mee op.

Alles om je beter te voelen

Iedereen kent wel een product van Jacob Hooy – neem alleen al de thee – maar de uniciteit zit ’m ook in traditionele specialiteiten. Producten die je nergens anders kunt krijgen. Haarlemmer Bruin bijvoorbeeld (in licentie), het kruidenmengsel achter de enige echte Beerenburg (eigen patent), of dat ene recept dat maakt dat jichtpatiënten speciaal een bos bloemen komen brengen.

 

Houten lade in drogistwinkel met opschrift Borax
Planken in drogisterij met daarop houten vaatjes met opschriften
Koperen weegkommen
Nog meer houten vaatjes met opschrift
Glazen bolpotten met daarin lekkere dropjes

Het succesnummer van dit moment is de cannabisolie CBD+. De feedback op dit laatste product alleen al – met bijvoorbeeld kinderen die geen epilepsie meer vertonen – is genoeg reden van bestaan, maar er is natuurlijk ook een markt voor. Alleen al in het Verenigd Koninkrijk zijn er 1400 verkooppunten. En Ali Baba uit China staat te dringen.

Gewoon meer terug naar de natuur

Jacob Hooy werkt alleen met natuurlijke producten. Kamille uit Egypte, geneeskrachtige kruiden uit het Oostblok en specerijen vaak uit Azië. De markt beweegt ook. Zo kopen vandaag de dag bijvoorbeeld steeds meer boeren kruiden in die ze door het veevoer mengen. Alles beter dan chemische middelen. Sowieso is er een trend waarneembaar dat mensen van medicijnen overstappen naar kruiden als dat enigszins mogelijk is, waarbij men de aantekening moet maken dat Jacob Hooy beslist geen homeopathie is, maar phytotherapie. Natuurlijke producten.

Een beetje ouderwets is goed

Een bedrijf met ruim 4000 wellnessproducten dat toch gewoon is gebleven. Het kan. Het past bij de filosofie van beide directeur-eigenaren: wij staan voor een gezond, natuurlijk product tegen een betaalbare prijs. Voorverpakking doet kruiden geen recht, vandaar dat alles vers wordt bewaard en vermarkt. Welke order er uit de wereld ook binnenkomt, alles wordt in Limmen nog met de hand gewogen en ingepakt in ouderwetse bruine papieren zakken. Hier geen streepjescodes. Een wandeling door het magazijn is niets minder dan een geursensatie die ontegenzeggelijk een nostalgisch verlangen oproept naar het Amsterdam van de 18e eeuw.

Jacob Hooy

Rijksweg 119
1906 BG Limmen
jacob-hooy.nl

Contact