Waarom Johann Heinrich (Harie) Extra en zijn vrouw Maria Anna Lützenburg uit Duitsland naar Nederland zijn gekomen, weet niemand meer, maar in 1909 beginnen ze in Puth-Schinnen een bakkerij. Volgens een oude bouwvergunning voor een oven – niet zo lang geleden opgedoken in Geleen – kan het zelfs nog iets eerder zijn geweest.
Op zondag kluste Harie bij als taxichauffeur; er zijn in Limburg altijd pelgrims te vervoeren. In de bakkerij is het heel hard werken. Midden in de nacht opstaan, deeg kneden met je voeten, laten rijzen, platslaan, weer laten rijzen en bakken van broden en vlaaien. Sinds 1909 staat er altijd een bakker Extra in de zaak.
Met de tijd mee
In 1925 betrekt Bakkerij Extra het pand aan de Dorpsstraat, waar nog altijd gewerkt wordt. Hier gaat het brood en banket zo vanuit de oven naar de winkel, al is er ook veel veranderd. Zoon Wiel Extra – uit de tweede generatie – heeft al een open oog voor de technische ontwikkelingen in het vak. Hij is dan ook de eerste in Limburg met een deeginstallatie.
Tegenwoordig zijn er vier bakkers. Drie zonen en een dochter van Wiel zetten het bedrijf voort. Een van die zonen is Jo, die het chocoladewerk bij een andere bakker leerde en het assortiment belangrijk uitbreidt. Hij wordt er in 1971 kampioen van Limburg mee. De keerzijde: stoflongen van het sjouwen met meelzakken. Dat sjouwen hoeft nu gelukkig niet meer.
Een van de eigen specialiteiten van Bakkerij Extra is het desembrood à la de Romeinen. Frans Extra kweekt het desem tegenwoordig zelf.
Zoon Frans begint in de bakkerij op zijn vijftiende en hij zorgt voor de vijfde generatie, met zoon Bram en dochter Maxime. Frans en zijn vrouw Helma springen nog steeds bij als het nodig is.
Assortiment
Vanaf de zestiger jaren gaan er ineens veel mensen naar Frankrijk op vakantie. Meer mobiliteit betekent dat ook het assortiment verandert: ook thuis wil de klant croissants en stokbrood. De smaak verandert bovendien door de jaren heen. De familierecepten blijven de basis, maar experimenteren kan natuurlijk altijd. Een van de eigen specialiteiten van Bakkerij Extra is het desembrood à la de Romeinen. Desem was er al voordat mensen gist hebben ontdekt. Frans kweekt het tegenwoordig zelf.
Hij werkt sowieso het liefst met producten uit de regio. En dat weten ze in het buitenland ook, want klanten rijden er graag voor om. Sommigen komen hier trouwens al zestig jaar. Bijkomend pluspunt is dat Helma voedingsdeskundige is (en creatief), want elk product heeft een verhaal.
Bij Bakkerij Extra werken ze het liefst met producten uit de regio. Zelfs klanten uit het buitenland rijden er speciaal voor om.
Nu kijken ze zelfs verder dan de bakkerij. Wie weet beginnen ze ooit nog eens met workshops of maken ze de droom waar om bakkers te gaan opleiden. In Afrika.
Wat maakt een zaak een bloeiend familiebedrijf?
Wie bakker wil worden moet heel zeker van zijn (of haar) zaak zijn. Het is een keihard bestaan. Zonder passie, discipline en motivatie kun je het wel vergeten, zeker als je niet ook een echte ondernemer bent. En dan nog: zonder onwankelbare steun van je naasten red je het niet.
Gelukkig hebben al die honderd-en-nog-wat jaar familieleden een handje geholpen, vaak omdat ze de bakkerij misten. De Extra’s zijn harde werkers met twee voeten stevig op de grond. Maar dat is niet alles. Er is ook het besef dat bepaalde dingen waardevoller zijn dan altijd maar groei en winstmaximalisatie. Dit is ook af te lezen aan het personeelsverloop. Dat is nul. Dat ‘Extra’ is dus om meerdere redenen een passende naam!
Bakkerij Extra
Dorpsstraat 37,
6365 BH Schinnen
website