de Verhalen

bestel hier het boek
‘HOFLEVERANCIERS’

portret mark van marel van Yppa piano's

De beste merken onder één dak

In 1868 opende Petrus Ypma – afkomstig uit een Fries geslacht van pijporgelbouwers – een pianozaak in Alkmaar. Het aanbod was regulier, namelijk verkoop, stemmen, onderhoud en reparatie van piano’s, vleugels en harmoniums. 

Een vleugel heeft na verloop van tijd bijvoorbeeld klein of groot onderhoud nodig of kan volledig worden gereviseerd. Al snel stond het bedrijf in de hele kop van Noord-Holland bekend om de geleverde kwaliteit en het vakmanschap. Wat dat aangaat is er in de laatste honderdvijftig jaar in Alkmaar niets veranderd. Al is er verder wel heel veel veranderd.

Groei

Toen Petrus in 1913 overleed zaten zijn zonen Dirk en Niek al in de zaak. Zij zorgden voor verdere groei. Dirk trok zich in 1952 terug. Onder Niek en zijn echtgenote ontstond Ypma Piano’s zoals het tot voor kort bestond, met uitsluitend topmerken, waaronder Yamaha en Kawai, en natuurlijk Steinway & Sons, de Rolls-Royce onder de piano’s en vleugels. Zoon Steef Ypma nam – na het afsluiten van een pianovakopleiding in Duitsland – de zaak over in 1975.

Steinway & Sons kan het zich veroorloven om kieskeurig te zijn. Ze werken alleen met de allerbeste importeurs. In Nederland was dit Ypma Piano’s.

Er kwamen nieuwe winkels in Haarlem en Amsterdam. Vanaf 2006 zijn echter alle bedrijfsactiviteiten weer in Alkmaar geconcentreerd. Sinds 2019 is het bedrijf in handen van Ypma’s Belgische geestverwant, Chris Maene.

Topmerken

Steinway & Sons kan het zich veroorloven om kieskeurig te zijn. Ze werken alleen met de allerbeste importeurs. In Nederland was dit Ypma Piano’s en in België Piano’s Maene. Het onderdeel Steinway Center Nederland is nog altijd verantwoordelijk voor de verkoop, service en onderhoud van nieuwe piano’s en vleugels van Steinway & Sons.

Nieuw is de high-end zelfspelende vleugel van Steinway & Sons: Spirio. Dankzij innovatieve technologie spelen voortaan legendarische pianisten thuis in de huiskamer, eventueel aangevuld met beeld. De technische staf is hoogopgeleid, zowel intern als bij Steinway & Sons. 

Detail snaren in de vleugel
Detail stalen frame Steinway
Detail muziekblad standaard
Detail hamertjes in de vleugel
Detail snaren in de vleugel
medewerker aan het werk in een vleugel

Nauwkeurig en nauwgezet

In 2000 verleende Steinway het Piano Technisch Atelier en de Piano Stem Service van Ypma Piano’s het predicaat Beste Service Afdeling van Europa. Door de fusie met Piano’s Maene strekken de bedrijfsactiviteiten zich nu uit over zes vestigingen in Nederland en België met in totaal vijfentachtig medewerkers.

Voor elk wat wils

Een Steinway & Sons is misschien niet voor iedereen weggelegd, maar er is nog genoeg andere keus, ook digitaal, waaronder bijvoorbeeld Nord en Roland. Een tweedehands Steinway, geheel gereviseerd met originele onderdelen, is trouwens nog altijd perfect.

De klanten kunnen particulieren zijn of instellingen en evenementen, zoals het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam en Concert- en Congresgebouw De Doelen in Rotterdam, het Holland Festival, het Prinsengrachtconcert, het Festival Classique en het Delft Chamber Music Festival. Onderhoud en verhuur van piano’s en vleugels en piano’s maken ook deel uit van het aanbod.

Eigen lijn

Na het samengaan met Piano’s Maene is het aanbod – dat al uniek was – belangrijk uitgebreid. Sinds 2004 brengt Piano’s Maene een eigen lijn op de markt onder de naam Doutreligne, waarbij men gebruikmaakt van alleen de beste materialen. Daarnaast legt men zich toe op de bouw van replica’s, waaronder Beethoven’s vleugel (uit 1817), die bijzonder gewild zijn in de hele wereld.

Heel veel verwacht men van de rechtsnarige Chris Maene-(concert)vleugel. Deze is in 2015 door Chris Maene en Daniel Barenboim in Londen gepresenteerd. In dit instrument komt alle over vele decennia vergaarde kennis samen, hetgeen onder meer tot uitdrukking komt in de internationaal gepatenteerde zangbodem.

De Concert Grand CM//284, de Parlor Grand CM//228 en de Chamber Music Grand CM//250 combineren de beste eigenschappen van de moderne vleugel met de klank- en kleurenregisters van historische instrumenten. Kortom: voor een piano of vleugel bent u bij hofleverancier Ypma aan het goede adres!

Ypma piano’s 
Robijnstraat 5
1812 RB Alkmaar

www.maene.nl

 

Contact