Nieuws

bestel hier het boek
‘HOFLEVERANCIERS’

advertentie bij de opening van Bierhuis Die Port van Cleve in 1870

Die Port van Cleve wordt 150 én Hofleverancier

Persbericht 
15 juni 2021

Het 150-jarige Amsterdamse hotel Die Port van Cleve heeft dinsdag 15 juni uit handen van Artur van Dijk de Commissaris van de Koning in Noord Holland het predicaat Hofleverancier van de Koning mogen ontvangen. Extra bijzonder was het feit dat het restaurant weer open kon na een lange tijd van lockdown waardoor het feestjaar goed van start kan gaan.

Uitreiking predikaat door Artur van Dijk aan directeur Maikel Stabij

Huidige eigenaar en directeur Maikel Stabij neemt het predicaat in ontvangst van Artur van Dijk, commissaris van de Koning van de provincie Noord-Holland.

Het hotel was onder andere een gaarkeuken tijdens de Tweede Wereldoorlog, een pionier voor vrouwenrechten en de eerste brouwerij van Heineken

Koning Willem I voerde in 1815 het Predicaat Hofleverancier in en sindsdien hebben diverse bedrijven deze ontvangen. Momenteel telt Nederland ruim 600 Hofleveranciers, waaronder slechts 10 hotels.

Arthur van Dijk, commissaris van de Koning in Noord-Holland: ‘Die Port van Cleve heeft een rijke historie, vooraanstaandheid, reputatie en maatschappelijke betrokkenheid. Ik feliciteer Die Port van Cleve met het predicaat Hofleverancier.’

150 jaar Die Port van Cleve

Op maandag 5 september 1870 opende Die Port van Cleve haar deuren om stipt 12:00 uur, zo vertelt een advertentie uit de krant van destijds. Toen was het hotel een bierhuis waar ook Hooiberg bier gebotteld werd samen met Heineken later een eethuis bekend om de genummerde biefstukken, inmiddels bekend als hotel.

In 1870 waren de gebroeders Hulscher vooruitstrevende ondernemers die hun tijd ver vooruit waren; zo boden ze het bier aan in een open locatie, ze schaften als een van de eerste elektrisch licht aan door het gehele pand en ze lieten vrouwen toe in hun etablissement. Zes van deze gedenkwaardige momenten zijn verwerkt in de nieuwe hotelkamers waardoor het verhaal van 150 jaar Die Port van Cleve verder wordt verteld aan de komende generaties.

Foto van de verbouwing in 1870

Advertentie uit 1870 naar aanleiding van de opening van Bierhuis Die Port van Cleve. Het Bierhuis werd later een hotel.

‘1½ jaar geleden stonden we aan de vooravond van wat wij dachten dat een bijzonder en gedenkwaardig jaar zou worden vanwege ons 150-jarig bestaan. Natuurlijk had niemand de Corona-pandemie kunnen voorzien. Die Port van Cleve ging van het hoogste bezettingspercentage naar de laagste ooit. Maar dit hotel heeft twee wereldoorlogen en de Spaanse griep meegemaakt en kan dat nog na vertellen, dat zal met Corona net zo zijn’, aldus algemeen directeur Maikel Stabij.

Goed contact

De huidige hoteleigenaar heeft goed contact met de kinderen of zelfs kleinkinderen van de vorige eigenaren, vandaar dat ook zij uitgenodigd waren om bij de uitreiking aanwezig te zijn. Stabij: ‘Elke keer hoor ik weer nieuwe verhalen over vroeger en wat Die Port van Cleve door de jaren heen heeft betekend voor zijn omgeving. Zo is het een gaarkeuken geweest tijdens de Tweede Wereldoorlog, pionier voor vrouwenrechten en was het de eerste brouwerij van Heineken. Nu doen we actief mee met StreetSmart, een project van Streetfood door verspilling tegen te gaan en daklozen te helpen met een maaltijd. Het is van belang om mee te doen in en met je buurt. Het ontvangen van het Predicaat is voor ons een belangrijk moment en bewijst dat we goed bezig zijn. Op naar de volgende 150.’

Contact