Nieuws

bestel hier het boek
‘HOFLEVERANCIERS’

De eerste koninklijke camping in Nederland

Uit: Trouw
28 september 2020

Recreatiepark de Paalberg
in Ermelo 
www.paalberg.nl

Het predicaat is een erkenning voor de hele campingsector

Recreatiepark de Paalberg heeft afgelopen september als eerste camping/recreatiepark in Nederland het predicaat Koninklijke hofleverancier ontvangen.  

Dit jaar viert Recreatiepark de Paalberg haar honderdste verjaardag. De Burgemeester van Ermelo André Baars onthulde onder toeziend oog van de directie, het personeel en familie het bijbehorende wapenschild. Recreatiepark de Paalberg is de eerste camping/recreatiepark in Nederland die het predicaat Koninklijke hofleverancier ontvangt.

Derde en vierde generatie

Recreatiepark de Paalberg is onderdeel van VDB Recreatie Groep B.V., gevestigd te Ermelo. De officiële akte is in 1920 uitgegeven door de toenmalige burgemeester van de gemeente Nunspeet, waar Ermelo toen onderdeel van was. VDB Recreatie Groep is een familiebedrijf. Op dit moment is de 3e en 4e generatie van familie Van den Broek aan het roer.

Het ontvangen van het predicaat Koninklijke hofleverancier was een diep gekoesterde wens van Gert van den Broek en Coen van den Broek. Het is bijzonder dat Recreatiepark de Paalberg al honderd jaar gasten ontvangt. De locatie trekt mensen aan. Als familiebedrijf zijn wij trots dat het predicaat aan Recreatiepark de Paalberg is toegekend. De aankomende jaren blijven wij investeren, zodat nog vele generaties kunnen blijven genieten van deze mooie plek.

Het wapenschild Hofleverancier prijkt boven de entree van de receptie.

Het park werd in 1920 opgericht door de nieuwe protestantste club “Amsterdamse Maatschappij voor Jongemannen’’ of te wel AMVJ. In de zomer van 1920 werden de eerste kampeerders verwelkomt. Er werden voornamelijk sport, spel en cultuur zomerkampen georganiseerd. In 1920 ging de eerste paal in de grond. Dit deel van de hei staat bekend als “De Paalberg, het hoogste punt”.

Van barakken naar top-camping

In het archief zijn nog oude foto’s en ansichtkaarten te vinden. De jeugd sliep op houten barakken. Dit was tevens het decor voor de gekste rollenspellen. Er werd al snel een eetzaal, watertoren en winkel gebouwd. Dankzij de werkverschaffing in de crisisjaren graven werklozen een enorme kuil op Recreatiepark de Paalberg. In 1935 is het zwembad open gegaan. Het zwembad was meteen een groot succes.

Foto van het binnenzwembad van de camping, vol met spelende kinderen.

Het huidige zwembad is van alle eigentijdse gemakken voorzien. 

Vanaf de jaren vijftig is Recreatiepark de Paalberg gegroeid met jaarplaatsen voor caravans en chalets. Vanaf de jaren zeventig kwamen er ook toeristische plekken. Recreatiepark de Paalberg is door de jaren heen steeds meer gemoderniseerd.

Vitaal vakantiepark

De burgemeester van Ermelo André Baars verteld: “Dat Recreatiepark de Paalberg deze mijlpaal heeft bereikt is bijzonder, daar zijn wij in Ermelo erg trots op. De camping is een mooi voorbeeld van een vitaal vakantiepark. Het is een park met een kwalitatief goed aanbod. Gemeente Ermelo is één van de gemeente die meedoet aan het programma vitale vakantieparken, dat bijdraagt om van de Veluwe de meest gastvrije vakantiebestemming van Nederland de maken. Hier past Recreatiepark de Paalberg goed bij.”

Erkenning voor de campingsector

ANWB directeur Frits van Bruggen reageert enthousiast: “De eerste camping in Nederland met het predicaat Koninklijke hofleverancier! Namens heel ANWB gefeliciteerd. In de campingsector wordt met veel inzet en toewijding hard gewerkt aan het leveren van een topproduct. Heel Nederland mag hier trots op zijn’’. Herre Dijkman directeur Visit Veluwe feliciteert het park. “Een unieke gebeurtenis voor de Veluwe, een terechte erkenning voor een bedrijf dat al zolang gasten ontvangt. Het is een welkome opsteker in deze lastige tijd”.

Foto van een kampeerplek, midden in de bosrijke omgeving.

Contact